Neem nu contact met ons op via: 06 12244402|info@groningssteigerhout.nl

Veelgestelde vragen

Home/Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen 2017-06-03T11:43:58+00:00

Wij staan u graag te woord. Heeft u een specifieke vraag die niet bij de veelgestelde vragen staat? Neem dan gerust contact op via het formulier.

Wij leveren de steigerhouten meubelen uitsluitend geschuurd af.

De meubels van gebruikt steigerhout of van nieuw steigerhout (ruw vuren planken) kunt u door ons professioneel laten impregneren en in kleur laten beitsen maar u kunt het ook zelf doen.

De banken, tafels en stoelen voor buiten (tuinmeubelen) worden bij ons na het grondig schuren goed gereinigd. Na het schuren spuiten wij de meubels schoon met perslucht en de kieren en gaten worden uitgezogen. Pas dan kan er echt goed worden na behandeld. Er is een ruim assortiment aan kleuren voor buitenmeubels. Een greep uit de kleuren:

kleurenpanelen

kleurenpalet2

Graag geven wij u nog wat tips om goed voor uw meubels te zorgen zodat u er nog jarenlang plezier van heeft:

  • De houten meubels staan liever niet op een vochtige donkere plaats. Zet uw meubels zo open mogelijk neer zodat de wind het hout met de open structuur goed kan drogen. In de winter is het verstandig om de meubels zelfs iets van de grond te houden zodat er ]geen donkere vochtige plekjes ontstaan.
  • U kunt het hout behandelen met de producten die u bij ons aan kunt schaffen. Gebruik liever geen waterdichte coating, dit is moeilijk om in de ruwe structuur te krijgen en ontneemt het hout de mogelijkheid tot ademen.
  • Bij de aankoop altijd goed op de kwaliteit van het hout letten.
  • Controleer ook of er op alle plaatsen RVS (roestvaststaal) schroeven zijn gebruikt en of dat deze zijn verzonken. Gegalvaniseerde schroeven zulle door de invloed van zuren in het hout en de weersomstandigheden snel gaan corroderen/roesten.
  • Gebruik bij het afwerken zoveel mogelijk ecologisch verantwoorden middelen. onze producten zijn water gedragen. Dit houdt in dat er in plaats van schadelijke oplosmiddelen water wordt gebruikt en ze daardoor niet slecht zijn voor mens en milieu.
  • Steigerhouten meubelen kunt u schoonmaken met een vochtige doek en/of een borstel. In sommige gevallen is het ook mogelijk de meubels bij te schuren, let op dat u dit alleen doen bij meubels van onbehandeld hout (anders zult u de beits laag er ook weer vanaf schuren).
  • Het allerbeste is om de steigerhouten meubelen om het jaar opnieuw te behandelen om het gewenste resultaat te behouden.In de winter kunnen de meubelen gewoon buiten blijven staan. Indien u de mogelijkheid heeft raden wij aan de meubels wel overdekt of binnen te zetten, dit komt de levensduur ten goede. Is dit niet het geval dan dient u de meubels op latjes te zetten zodat deze vrij van de grond staan. U kunt beter geen zeil spannen over uw meubels zonder dat daar lucht bij kan komen. Dit wordt een vochtige broeiplek
Onze meubelen worden gemaakt van A-kwaliteit gedroogde nieuwe steigerplanken. Het hout is geschikt om onbehandeld buiten te blijven staan. Het steigerhout kan behoorlijk goed tegen weersomstandigheden. Het hout is erg dik (namelijk 3,2cm dik) en een ander voordeel is dat het hout ook snel weer droog wordt. Het snelle drogen van het hout is dan ook een van de redenen dat steigerhouten meubelen (mits goed geplaatst en goed gemonteerd!!) een behoorlijk lange levensduur hebben.

Om de levensduur te verlengen kunt u de meubelen het beste behandelen met een ecologisch verantwoorde impregneer en eventueel afwerken met een milieuvriendelijke beits speciaal voor steigerhout. Wij gebruiken hiervoor http://www.hermadix.nl/zachthout/item/41.

Impraline Pré-Activ is een voorbehandelingsmiddel voor gebruikte of nieuwe grenen of vuren tuinmeubelen. Het is makkelijk verwerkbaar, snel droog, geeft een langere levensduur aan zachthouten materialen. Het is kleurloos dus zowel met dekkende als transparante verf af te werken. Het dringt goed door in het hout en geeft daardoor een dus optimale bescherming. Door laag zullen vuiligheden (eten en drinken) en (regen) water niet in het hout trekken, waardoor u de meubelen langer mooi houd.

Montage van de steigerhouten meubelen is zeer eenvoudig. U kunt heel eenvoudig de gekochte meubelen zelf in huis monteren.

Op de elementen en onderdelen staat een codering aangegeven zodat u zelf eenvoudig de steigerhouten meubelen kunt monteren.
Het eenvoudigst gaat dit met een accuboormachine (met een kruiskopbitje) maar ook met een kruiskop schroevendraaier is het mogelijk.
Alle schroeven (met kruiskop) worden bij de meubelen geleverd.

Komt u er tenslotte na het doorlezen van onderstaande montage handleiding er thuis toch niet uit, dan kunt u altijd contact opnemen per e-mail info@groningssteigerhout of telefonisch: werkplaats en kantoor is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 op nummer 06 12244402.

Het steigerhout

Steigerhout is te verkrijgen in natte, gedroogde en gebruikte toestand.

De natte variant wordt ook wel vers gezaagd genoemd. Deze is nog onderhevig aan krimp. Dit is de goedkoopste optie. Vaak ziet men hier ook wel schimmel in ontstaan. Een enkele keer gebeurd dit al in de opslag.
De droge variant is minder onderhevig aan krimp. Let wel op dat het hout gedroogd is. Dit is iets heel anders dan droog opgeslagen. Nat hout wat droog wordt opgeslagen doet er 6 tot 8 weken over om te drogen. Let wel hout binnen en buiten zal altijd onderhevig zijn aan krimp. Hoe meer verbindingen in het hout zoals verstekken of lasverbindingen des te meer krimp of uitzetting er kan plaats vinden. Lijmverbindingen zijn hiervoor gevoeliger dan schroefverbindingen.
Gebruikt hout is de duurste variant. Dit komt omdat er lastig aan te komen is. Het hout heeft al enige tijd buiten gelegen en is vaak gebruikt in de bouw. Veel bouwstof en cement zijn in de planken gelopen. Dit geeft de bekende grijze uitstraling. Men noemt dit vaak “natuurlijk geimpregneerd”. Er zijn ook bedrijven die eenvoudigweg gedroogde planken insmeren met verdund cement en dit verkopen als gebruikte planken. Dit levert immers een hoger prijs per meter op. Dit insmeren kunt u overigens ook zelf doen. Dat scheelt weer in de kosten.

De Schroeven

Bij de uitvoering van alle soorten meubels die landelijk steigerhout maakt en levert, zoals binnen meubels, buitenmeubels, kindermeubels of meubels in de badkamer of keuken, zorgen wij dat alle schroeven zoveel mogelijk uit het zicht zijn. De steigerhouten meubels kunt u bij ons ook bestellen met de schroeven in het zicht. Dit is een goedkopere optie. Wij lijnen de schroeven dan altijd netjes uit en verzinken dit in het hout op allemaal dezelfde diepte.

De diverse kwaliteitssoorten hout:

Hout is er in verschillende kwaliteitsklassen. Daar bestaat heel wat discussie over. Bij steigerhout kom je nogal eens de kwaliteitsklasse A voorbij. Dat is lastig te controleren. Aan kwaliteitsklasse A zijn namelijk bepaalde eisen verbonden op het gebied van sterkte en de aanwezigheid van kwasten en scheuren.

Over de benaming van de kwaliteitsklasse kan ook verwarring ontstaan. Zo bestaat er ook sloophout van kwaliteitsklasse A. Dit is schoon sloophout.

De kwaliteit hout bij landelijksteigerhout

Wij halen onze planken zelf af en zoeken deze zorgvuldig uit uit. We willen geen planken met langs groeven, lengtescheuren of grote knoesten die er later uit kunnen krimpen. Ook planken die scheel, gedraaid of krom zijn slaan wij over om te voorkomen dat er spanning in de meubels komt. U kunt dit ook het beste zelf altijd controleren bij de aankoop om eventuele verrassingen te voorkomen.

Onze gebruikte planken zijn droog opgeslagen en liggen al enkele tijd voor ze gebruikt worden. Nieuwe vuren steigerhouten planken worden altijd droog opgeslagen.